login »
30 november 2023

Secondant: ‘Wie in de anonimiteit verkeert, kan gekke dingen doen’

Messengeweld door piepjonge daders is een nieuw fenomeen, daarom bestaat er nog weinig onderzoek en literatuur over. Scholen weten zich nog geen raad met dit probleem. In Secondant vertelt pedagoog Kees van Overveld over het boek dat hij over deze problematiek schreef. “Scholen zijn druk met mediawijsheid, maar de online kloof tussen leraren en leerlingen is gigantisch.”

Onderwijs

Kees van Overveld is pedagoog en werkt al zo’n 40 jaar in en voor het onderwijs. Ooit begon hij als docent voor kinderen met hoor-, spraak-, taal- en gedragsproblemen. In 2008 promoveerde hij op agressie bij jongens. Sinds tien jaar verzorgt Van Overveld vanuit zijn eigen bureau trainingen, lezingen en workshops voor scholen over alle aspecten van gedrag.

Messengeweld

De laatste jaren komen er regelmatig berichten in de media over steekincidenten met jongeren. In de berichten over messengeweld komen elementen naar voren die de nieuwsgierigheid van Van Overveld prikkelden: piepjonge daders die in het bezit zijn van indrukwekkende messen of zelfs machetes.
Wat kunnen we doen?

Scholen uit Amsterdam en Rotterdam benaderden hem met vragen of hij wat kon vertellen over jongeren en wapens. Wat is er aan de hand en wat kunnen we doen, wilden de scholen weten. In de literatuur was niks te vinden over dit onderwerp. Er was ook geen informatie voor het onderwijs beschikbaar. Ik moet het zelf maar gaan schrijven, bedacht hij daarom. Deze herfst kwam zijn boek Scholen op scherp uit.

Onderzoek en gesprekken

Toen hij zijn boek aan het schrijven was, kwam er net een onderzoek van de Erasmus Universiteit over wapengeweld onder Rotterdamse jongeren uit. Ook sprak Van Overveld jongerenwerkers, politiemensen en onderwijsprofessionals.

Groep van 10 tot 14 jaar

“Mijn verontrusting werd bevestigd”, kijkt Van Overveld terug op de gesprekken met professionals. In de literatuur las hij over de afname van jeugdcriminaliteit, maar dat geldt voor de oude vormen van high impact crimes, de inbraken en berovingen. De mensen die ‘met de poten in het bluswater staan’, maken zich grote zorgen om de groep van tien tot veertien jaar.

Links