login »
09 november 2020

Factsheet ‘Extreemrechts in Nederlandse gemeentes’

Wat is de omvang van extreemrechtse organisaties in Nederland? Hoe zit het met de regionale spreiding? Wat is de betekenis van deze organisaties? En in hoeverre zijn zij betrokken bij (gewelds)incidenten? De factsheet 'Extreemrechts in Nederlandse gemeentes' geeft antwoord op deze vragen.

Periodiek wordt deze factsheet geactualiseerd. De meest recente update is van september 2020.

Beschrijving

Betrokkenheid van extreemrechtse groepen bij lokale protesten, van ‘gele hesjes’ tot coronamaatregelen en van pro Zwarte Piet tot boerenprotesten. Het ‘beschermen’ van standbeelden van historische figuren naar aanleiding van Black Lives Matter demonstraties. Provocatieve acties in de buurt van moskeeën.

Actueel beeld
Gemeentes kunnen te maken krijgen met diverse verschijningsvormen en activiteiten van extreemrechts. Daarom zoeken gemeentes naar relevante achtergrondkennis en handvatten over hoe met lokale extreemrechtse ontwikkelingen en activiteiten om te gaan. De factsheet 'Extreemrechts in Nederlandse gemeentes' speelt op deze behoeftes in.

Compacte momentopname
Nieuw in deze editie van de factsheet is de compacte momentopname, waarin de actuele stand van zaken van het rechtsextremisme in Nederland kort wordt weergegeven. Ook is hoofdstuk 5 dat gaat over nieuwe thema’s, dreiging en minder maatschappelijke weerbaarheid, herzien. Daarnaast worden in de factsheet alleen nog organisaties opgenomen die de afgelopen 24 maanden zichtbare activiteiten hebben ontplooid.

Organisatie

Anne Frank Stichting, in opdracht van de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS)

Downloads