login »

Aanmelding en casusoverleg

Een (convenant)partner die betrokken is bij een complexe casus kan een casus aanmelden bij het ZVH NOG. Dit doen zij als zij vinden dat er meer afstemming moet plaatsvinden om de situatie van een gezin/persoon te stabiliseren en verbeteren.

Afhankelijk van de gemeente van herkomst van een gezin/persoon stuurt de aanmelder een mail naar één van de aangegeven emailadressen. Op basis van o.a. de gegevens uit de aanmelding en na contact met de aanmelder wordt beoordeeld of de casus door het ZVH NOG wordt opgepakt.

Aanmeldingen verlopen via PGAx

Organiseren van een casusoverleg

De medewerkers van het ZVH NOG zorgen ervoor dat bij een complexe casus alle betrokken partijen om de tafel gaan. In een casusoverleg worden gezamenlijk afspraken gemaakt over wie welke actie onderneemt om het gezin/persoon te ondersteunen en veiligheidsrisico’s te beperken. Als er een aanmelding/intake is gedaan wordt door de procesregisseur van het ZVH NOG, na (gezamenlijke) beoordeling/triage, een casusoverleg georganiseerd.

De afspraken die tijdens het casusoverleg worden gemaakt, worden door het ZVH NOG vastgelegd. Over de inhoudelijke gegevens van de betrokken partijen houden deze partijen zelf de zeggenschap.

De casus wordt door het ZVH NOG gevolgd tot er sprake is van een voldoende stabiele situatie.

De ZVH-samenwerking

De procesregisseur van het Zorg en Veiligheidshuis NOG is in het casusoverleg degene die naast alle partijen staat. De procesregisseur zet partijen aan om te komen tot een gezamenlijke visie op de situatie. En tot gezamenlijke afspraken over wie, op welk moment welke actie onderneemt. Samen wordt bepaald wat op welk moment voor een gezin/persoon de meest effectieve mogelijkheden zijn om de zorgelijke en dreigende situatie te beheersen.

De procesregisseur bepaalt niet hoe de partners hun werk doen. Hij/zij gaat niet over de invulling van de zorg-of hulpverlening, noch over inhoudelijke diagnoses en beslissingen of over strafrechtelijke onderzoeken en rapporten. Deze verantwoordelijkheid blijft bij de betrokken hulp- en zorginstellingen, justitiepartijen en gemeentemedewerkers.

Een ZVH heeft zelf geen wettelijke taak en dus ook geen eigen wettelijke grondslag om gegevens te delen en verwerken. Dat betekent dat een ZVH de bevoegdheid om gegevens te delen en verwerken uitsluitend kan ontlenen aan de wettelijke taak en grondslag van de partners van het ZVH. Een ZVH-medewerker handelt hierin namens de aanmeldende partij of de partij die de casusregie voert.

Inzage in gegevens

Het kan zijn dat degene waarover gesproken is in een casusoverleg wil weten welke informatie over hem/haar wordt vastgelegd door het ZVH NOG. Diegene kan een verzoek om inzage in zijn/haar gegevens doen. Stuur dan een mail naar info@zorgenveiligheidshuisnog.nl.