login »

LVB

De effectiviteit van de Top600-aanpak

16-11-2023

De Amsterdamse Top600-aanpak lijkt niet te leiden tot minder recidive. Met de aanpak worden criminelen, vooral jongeren, in de regio Amsterdam-Amstelland in beeld gebracht zodat ze met begeleiding niet opnieuw in de fout gaan. Het WODC onderzocht het effect van de aanpak op de recidive.

Levenslange obstakels

06-11-2020

Levensloopstudie naar licht verstandelijk beperkten in het strafrecht en in de zorg. Uit het onderzoek van het blijkt dat tweederde van de verdachten met een licht verstandelijke beperking (LVB) recidiveert.

Caught in adversity

22-09-2020

Bij de doelgroep van (gewelddadige) veelplegers wordt straf steeds vaker gecombineerd met zorg. Van belang hierbij is beter inzicht te krijgen in de zorgaspecten die te maken hebben met volhardend en escalerend crimineel gedrag bij opgroeiende jongvolwassenen.

Mensen met een licht verstandelijke beperking in het justitiële domein

23-01-2017

Prevalentieonderzoek naar de omvang van mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in het justitiële domein. Ook is een verkenning uitgevoerd naar de knelpunten in het justitiële beleid en de uitvoering gericht op deze groep, waarbij gekeken is naar de (jeugd)strafrechtketen, slachtofferzorg, jeugdbeschermingsketen en het gemeentelijk veiligheidsdomein.

Zicht op LVB-jongeren

02-08-2016

Voor hulpverleners in de zorg is het meestal geen probleem, maar voor politie, jongerenwerkers en professionals uit de wijkteams blijkt het herkennen van jongeren met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) heel lastig. Deze infosheet brengt knelpunten in kaart en geeft praktische tips voor de herkenning van LVB en hoe je ermee om gaat.